Omgaan met stress en faalangst

Er staat veel op het spel, een gezonde dosis stress voor het toelatingsexamen is dus helemaal niet abnormaal als je er van droomt om arts of tandarts te worden. 
Hieronder volgen enkele concrete tips om je stress onder controle te houden.

Studeer op voorhand

Er is niets zo stresserend dan de week voor het examen concluderen dat je verschillende hoofdstukken van vakken zoals wiskunde en fysica niet begrijpt. Oefen daarom regelmatig doorheen het jaar. Stel je vast dat er onderdelen niet zelfstandig lukken, dan heb je voldoende tijd om hiervoor hulp te zoeken. Bij doktersinspe.be ben je hiervoor zeker aan het juiste adres.

Voldoende slaap en regelmaat

Het klinkt misschien als iets dat je moeder zou zeggen, maar slaap en regelmaat zijn belangrijk voor je moraal en zelfvertrouwen. Bovendien wordt de leerstof die je overdag studeerde tijdens je slaap verwerkt en opgeslaan. Vermijd dus 'nachtjes door' want ze vergroten de kans op een black-out.

Doe je best

Besef dat je je best doet, en dat je niet meer kan doen!

Plan rustmomenten in

Naast studeren en het maken van oefeningen zijn ook voldoende ontspanning, rust en slaap belangrijk. Het is beter om regelmatig doorheen het jaar te studeren dan non-stop de week voor het examen.

Beweeg

Een beetje lichaamsbeweging tijdens je pauze kan nooit kwaad! Het kan helpen om je gedachten af te leiden van de leerstof en van de stress.

Back-up plan

Doktersinspe.be stelt natuurlijk alles in het werk om zijn gebruikers maximaal voor te bereiden en hun droom (plan A) waar te maken. Dit doen we enerzijds vakinhoudelijk en anderzijds met tips en examenstrategieën op onze blog.

Hou echter steeds in je achterhoofd rekening met het pessimistische scenario dat je deze editie niet gunstig gerangschikt wordt. Het geeft rust als je een back-up plan achter de hand hebt. Een ingesteldheid "Mijn leven hangt af van dit examen en is voorbij als ik niet slaag" kan op het examen zeer verlammend werken. Hieronder een mogelijk plan B of plan C om te overwegen.

Plan B: Herkansing

In het spijtige geval dat je deze keer niet gunstig gerangschikt zou worden, kan  je volgend jaar nogmaals je kans wagen. Dan kan je in tussentijd een studierichting volgen die resulteert in vele vrijstellingen in de opleiding geneeskunde wanneer je volgend jaar wel slaagt voor het toelatingsexamen.

Het is toch raadzaam om te kiezen voor een richting waarin je een toekomst ziet. Het is immers niet gegarandeerd dat je de tweede keer wel zal slagen.

Plan C: Gooi het roer om

Er bestaan vele opleidingen die raakvlakken hebben met geneeskunde of tandheelkunde of een plaats hebben binnen de (para)medische sector zoals:

  • revalidatiewetenschappen en kinesitherapie
  • biomedische wetenschappen
  • verpleegkunde en vroedkunde
  • managment en beleid van de gezondheidszorg
  • biochemie en biotechnologie
  • bio-ingenieur
  • farmaceutische wetenschappen
  • ingenieurswetenschappen (biomedical engineering)
  • logopedische en audiologische wetenschappen
  • psychologie (klinische en gezondheidspsycholgie)
  • ...
Neem dus zeker een kijkje wat deze studierichtingen inhouden, hoe ze van elkaar verschillen en welke carrièremogelijkheden ze bieden op de arbeidsmarkt en maak een bewuste keuze!
Gemaakt met