Een goede voorbereiding
Goed begonnen is half gewonnen! Hieronder volgen enkele concrete tips hoe je je voorbereiding goed aanpakt en tot een goede einde brengt!
#1 Start voldoende vroeg
Oefen een heel jaar en niet enkel de week voor het examen. De weekends en verlofperiodes (kerst-/krokus-/paasvakantie) zijn ideale momenten om je te verdiepen in de leerstof.
Het is ook niet uitzonderlijk dat gemotiveerde studenten al in een 5e middelbaar starten met de voorbereiding.
Het KIW-gedeelte (Kennis & inzicht in wetenschappen) test -zoals de naam al doet vermoeden- voornamelijk inzicht. Dit inzicht verwerf je nu eenmaal niet met de leerstof enkel de week voor het examen door te lezen!
Het is ook niet uitzonderlijk dat gemotiveerde studenten al in een 5e middelbaar starten met de voorbereiding.
#2 Start met Fysica of Wiskunde
Wanneer je vroeg start met je voorbereiding is het minder zinvol om je vanaf het begin te focussen op een blokvak (zoals biologie). Je riskeert dit immers alweer vergeten te zijn tegen het examen. Het is veel nuttiger om je in het begin toe te leggen op de inzichtsvakken zoals wiskunde en fysica. Deze vakken moet je immers voornamelijk begrijpen en veel minder memoriseren. Het blokken van biologie plan je best wat dichter in bij het examen zelf.
Verder is het ook aangewezen de vakken wat door elkaar in te oefenen en met elk vak bezig te blijven doorheen het jaar zodat je de leerstof fris houdt en niet vergeet.
#3 Maak vele oefeningen
Afgezien van biologie, wordt op het toelatingsexamen geen letterlijke theorie overhoord. Je kennis wordt getest aan de hand van oefeningen. Er is maar 1 manier om je hierop voor te bereiden en dat is door het maken van zoveel mogelijk oefeningen. Probeer vooral ook de oefeningen eerst zelf voor je oplossingen bekijkt. Zo weet je precies waar je vastloopt en leer je nog meer uit je fouten!
Sinds 2015 worden de voormalige vragen van het toelatingsexamen gepubliceerd. Deze geven dus een perfect zicht op het niveau van het examen en de manier van vraagstelling. Je vindt de vragen terug op de officiële website van de overheid.
#4 Bekijk het leerstofoverzicht
Het lijkt evident maar bekijk het officiële leerstofoverzicht zodat je weet welke onderwerpen je moet kennen en je zeker geen onderdelen vergeet te studeren. Bekijk ook de officiële documenten (PSE, formularium etc.) die je op je examen ter beschikking krijgt.
#5 Oefen het GC-gedeelte
Studenten bereiden zich vaak hoofdzakelijk voor op het KIW-gedeelte. Nochtans staat het GC-gedeelte (Generieke competenties) eveneens op 50% van de punten en is dit deel dus minstens even belangrijk als het KIW-deel! Maak je vertrouwd met de CLEAR-principes (Conflicthantering, Luistervaardigheid, Empathie, Aandacht, Reflectie en Respect) en oefen ook je analyse en redeneervaardigheden met enkele wetenschappelijke teksten van het onderdeel 'VAARDIG'. Zo heb je alvast zicht op het soort teksten en het niveau ervan. De voormalige examenvragen van GC kan je ook op de website van de overheid terugvinden.
Heb je inhoudelijk hulp of begeleiding nodig bij een of meerdere onderdelen? Doktersinspe.be staat klaar om je te helpen. Bekijk ook onze gratis demo en ontdek onze manier van werken.
Lees ook
Legal
-
Algemene voorwaarden
-
Privacy Policy